Fiscale informatie


Als de vakantiewoning uitsluitend wordt verhuurd kan de volledige omzetbelasting worden teruggevorderd.

FISCALE INFORMATIE
Bij de aankoop van een vakantiewoning komen een aantal fiscale aspecten kijken. Wat betreft de omzetbelasting kunnen we een aantal regels voor u op een rij zetten die voor u van toepassing kunnen zijn bij de aankoop van een vakantiewoning.

OMZETBELASTING
De aankoop van een nieuwe vakantiewoning is belast met 21% omzetbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kan deze belasting teruggevorderd worden van de belastingdienst. Dit is afhankelijk van de manieren van gebruik van de woning, namelijk:

  • Uitsluitend eigen gebruik
  • Uitsluitend verhuur
  • Gemengd gebruik

1. Uitsluitend eigen gebruik

Indien u de woning alleen voor eigen gebruik aankoopt is er geen sprake van ondernemerschap voor de omzetbelasting. Als gevolg hiervan kan de omzetbelasting die is betaald over de aankoopsom niet teruggevorderd worden van de belastingdienst.

2. Uitsluitend verhuur

Het exploiteren van een vakantiewoning kan voor de belastingdienst worden aangemerkt als ondernemerschap, indien de woning voor ten minste 140 dagen per jaar wordt aangeboden voor de verhuur. Als de vakantiewoning uitsluitend wordt verhuurd kan de volledige omzetbelasting die is betaald over de aankoopsom van de woning, in beginsel teruggevorderd worden van de belastingdienst.

3. Gemengd gebruik

Wanneer de vakantiewoning gedeeltelijk voor de verhuur (minimaal 140 dagen) wordt aangekocht en gedeeltelijk voor eigen gebruik, kunt u in beginsel de omzetbelasting gedeeltelijk terugvragen bij de belastingdienst. Het percentage dat u zelf aanwezig bent in de vakantiewoning kan níet worden teruggevorderd, omdat dit wordt gezien als privégebruik.

Omdat deze zaken regelmatig aan verandering onderhevig zijn en tevens afhankelijk zijn van uw persoonlijke situatie, adviseren wij om vooraf informatie in te winnen over de specifieke juridische en fiscale aspecten die voor u van toepassing zijn.